Historie
Drobná procházka historií Restaurantu
V.R. Levský
O panu Levském jsme se poprvé dozvěděli v roce 2002, když jsme rekonstruovali suterénní prostory pro naší restauraci.
Během přestavby „sklepu“, který je více než 100 let starý, jsme 20. prosince téhož roku objevili v nenápadné místnůstce, úplně v rohu a pod nánosem hlíny cosi, co vypadalo jako hodně stará kniha. Radost z nálezu byla o to větší, když jsme zjistili, že se jedná o starou kulinářskou knihu plnou výborných receptů. I když byla kniha na půl rozpadlá a místy nečitelná, i přesto jsme pár úžasných receptů zvládli přečíst. Naše nadšení pak ještě vzrostlo, když jsme zjistili, že kniha neobsahuje pouze staročeské, ale také světové recepty, které se v tehdejší době u nás zřídka vydávaly. A tak začalo naše pátraní za autorem této vzácné sbírky. Vlivem času se však nedochovala původní vazba, a jediné čeho jsme se tak mohli držet při pátrání v ostravských a později i opavských archívech bylo neúplné číslo vydání na malém útržku s podivným a tajuplným podpisem V.R. Levský.
Kdo byl tím záhadným spisovatelem, který dokázal skloubit chuť a vůni surovin tak, že už jen po pouhém přečtení se vám začínají sbíhat sliny a jediné na co dokážete myslet je hlad a jak jej ukojit? A tak celí hladoví po dalších informacích jsme se pustili do pátraní. A navíc myšlenka, že by se naše restaurace mohla pyšnit jeho jménem, byla tak lákavá, že nešlo odolat. V ostravských archívech jsme při hledání zjistili, že pan Levský vůbec není tak záhadný a neznámý jak se nám zprvu zdálo, ale pouze upadl v zapomnění vlivem nešťastného vývoje dějin. Naopak ve své době byl velmi uznávaný a slavný nejen v zemích rakousko-uherských, ale také za hranicemi. Bohužel i přesto se nám toho o panu Levském do dnešních dnů moc nedochovalo.
Podařilo se nám zjistit, že se pan Levský narodil blízko Krakowa v Polsku, odkud pocházela jeho maminka. Otec byl původem z carského Rusi a snad i tam můžeme hledat původ jeho jména V.R. Levský. Pátrali jsme taktéž v matrikách a archívech města Opavy, kde s největší pravděpodobností žil a vystudoval místní gymnázium. Bohužel se nám však nepodařilo zjistit, co nebo jaká jména se skrývají pod písmeny V.R. Avšak jisté je, že někdy mezi lety 1871-1873 vstoupil do CK armády, kde začala jeho cesta napříč světadíly a také budoucí slibná kariéra spisovatele a kulináře.
Jeho tehdejší recepty usnadňovaly a pomáhaly tehdejším kuchařkám s výrobou pokrmů natolik, že se staly nedílnou součástí našich novodobých gastronomických zásad a zvyků. Stal se prvním propagátorem oboustranného rožnění a opékání zprudka, dnes velmi populárního barbeque. Začal taktéž jako jeden z prvních používat marinády a směsice cizokrajných koření, které jsou v dnešní době již velmi dobře známé, avšak tehdy zcela nepoužívané. Toto koření i zkušenosti si přivezl ze svých armádních výprav po malé Asii a Africe, kde jako důstojník působil pět let. Snad právě tam se zrodily jeho bohaté zkušenosti s grilem, opékáním a rožněním. V těchto dobách byl totiž otevřený oheň jedinou možností, jak si něco dobrého připravit k snědku.
Navíc jsme vypátrali, že svého času byl pravidelným a vyhledávaným přispěvatelem do různých novin a denníků. Nejslavnější byla jeho rubrika ,,kulinářský recepis“, která vycházela několik let. Jeho díla byla také publikována v dalekých zemích a v mnoha jazycích, neboť značnou část si dokázal přeložit sám. Dokonce se nám podařilo zjistit, že si tím slušně vydělával a dokázal si tak v roce 1923 v Dánsku koupit dvě restaurace. Bohužel s příchodem války se blížil i konec krásných starých časů a někde tady končí i stopa pana Levského.
Pán V. R. Levský byl cestovatel, voják, podnikatel, spisovatel, sběratel a především výborný kulinář. Snad je jen ironií osudu, že se o tak geniálním člověku dochovalo tak málo. A tak nám pomozte znovu objevovat zašlou slávu tehdejší doby a pojïme ve stopách pana V.R.Levského psát novou histori...